Унгарските власти отново засегнаха темата "нелегална имиграция". По думите на външния министър Петер Сиярто, в страната само за тази година са влезли повече от 100 000 нелегални имигранти и почти всички са направили това през границата със Сърбия, предаде АП.

Както е известно, Унгария строи стена по границата със Сърбия. От по-ранно изказване на премиера Виктор Орбан стана ясно, че тя трябва да бъде готова до края на август, въпреки че крайният срок е 30 ноември.

Според него, Унгария и Сърбия са най-тежко засегнатите европейски държави от този проблем. Той заяви, че по-голямата част от бежанците не достигат до ЕС през Средиземно море, а през Балканския полуостров. Това каза той на съвместна пресконференция на граничен пункт със своя сръбски колега Ивица Дачич, който от своя страна отново осъди изграждането на стената, но призна, че разбира и позицията на Будапеща.

Орбан често коментира миграционния натиск като проблем не само за страната, но и за Европа и настоява тези хора да бъдат връщани в страните им, след като им се окаже нужната помощ. Той е против и бежанците, и икономическите имигранти да остават за постоянно.