Администрацията в България и свързаната с нея корупция е пречка номер 1 за привличането на инвестиции у нас и развитието на икономиката.

Второ място на трудностите е отредено за "динамичното" законодателство, при което закони и разпоредби се изменят от днес за утре, а третата позиция е ограничения и дори труден достъп до финансиране.

Класацията направи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на пресконференция, която събра национално представените работодателски организации у нас.

Поводът за пресконференцията е, че Българската стопанска камара (БСК), БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КРИБ излизат с общ списък с приоритети и искания.

Симеонов обаче направи и предупреждението, че търговската палата ще премисли добре членството си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако в изцяло новия Наказателен кодекс влезе наистина предложението за криминализиране на неплащането на осигуровки от страна на работодателите.

"Зад тези мерки стои много сериозен труд и дълги списъци с ненужни административни процедури", подчерта Симеонов и описа предложенията с това, че всички искат икономиката у нас да тръгне по-бързо. Тя обаче, по думите на председателя на БТПП, няма да тръгне при такива условия, които имаме сега, и доказателство за това е липсата на повече наши инвестиции и на чуждестранни такива.

Българската стопанска камара пък има критика към президента Росен Плевнелиев, който е обещал още в стъпването си на длъжност да спира с вето всеки закон, който влиза за обсъждане в Народното събрание без изготвена оценка на въздействието. "Не сме видели такова нещо досега обаче", алармира председателят на БСК Божидар Данев.

Той даде пример, че съгласно законодателството всеки шест месеца трябва да се прави повторна оценка на въздейстието, а сега няма нито един такъв пример в страната.

Стопанската камара не е доволна и от различните цени за издаване на разрешения в общините, като например в Столична община има различни тарифи за издаването на строителни разрешения в различните райони на София.

По отношение на икономическото развитие през настоящата 2014-та година работодателите изразиха негативни очаквания, като единствено председателят на АИКБ Васил Велев смята, че тази година ще е по-добра от миналата в този аспект.

Основните приоритети на работодателските организации относно бизнес средата са намаляване и опростяване на регулаторните режими, задължително изготвяне на предварителна оценка за въздействието на всички нормативни актове и постигане на напредък при въвеждането на електронното управление, като трябва да се правят разлики между електронно управление и електронни услуги.

Работодателите се надяват и на успешно приключване на миналия вече програмен период и договаряне на следващия 2014-2020 година с опростени и стандартизирани процедури при изготвянето, подаването и оценяването на отделните проекти, както и бързо и справедливо уреждане на спорове при направени финансови корекции.