Изпълнението на проекта Бургас - Александруполис се отлага с една година.

Началото на строителството на петролопровода Бургас - Александруполис се планира за средата на 2010 година, а пускането му в експлоатация - за 2012 година.

Това е съобщил представител на „Транснефт", цитиран от Интерфакс. по думите му новите срокове означават, че изпълнението на проекта се отлага с една година.

Бургас- Алекснадруполис не е единственият проект, чийто срок се отлага, коментира директора на отдела на Дю дилиджънс (Due Diligence) Александър Щок, цитиран от Газета.ру .

Според него това се случва с почти всички големи инфраструктурни проекти и е свързано както с финансовата криза, така и недооценяването на сложността на строителството от страна на компаниите - оператори.

В случая с Бургас - Александруполис първоначално причините бяха в разногласията между страните участници в международния проект и в проектната компания Trans Balkan Pipeline.

Втора причина за отлагането на сроковете е забавянето на разработването на находището в Казахстан (Кашаган).
Тази тръба бе разчетена именно за казахстански нефт, казва Александър Щок.

Анализатори отбелязват, че Бургас - Александруполис безусловно се явява част от геополитическите интереси на Русия, въпреки че към момента не е изведен към приоритетите.

„Транснефт" се занимава предимно с течащите в момента строежи Източен Сибир - Тихия океан и Белгийската тръбопреносна система -2.

Във връзка обаче със световната финансова риза износът на нефт може да се съкрати сериозно и разширението на преносната система трябва да бъде синхронизирано. Това е още една причина Бургас Александруполис да бъде отложен.

Съгласно новата инвестиционна програма на „Транснефт" през 2009 година за строежа на тръбата ще бъдат отделени 1.114 милиарда рубли.