Първата пратка от френски оръжия и военно оборудване пристигна в Ливан. Тя е част от спонсорирана от Саудитска Арабия сделка на стойност 3 милиарда долара с цел укрепване на ливанската армия в борбата й срещу екстремистите, съобщават Ройтерс и ливанският „Дейли стар".

Ливански медии показаха военен самолет да каца на международното летище в Бейрут. Самолетът беше натоварен със сандъци с оръжие.

Сделката беше обявена преди година и половина.

„Победата на Ливан срещу тероризма е победа за всички държави, заплашени от този тероризъм", каза военният министър на страната, изразявайки увереност във възможностите на страната да се защити от терористите.

На официалната церемония по предаването на оръжията присъстваха военният министър на Франция, посланикът на Саудитска Арабия в Ливан, командирът на ливанската армия и други.

Френският военен министър Жан-Ив льо Дриан изтъкна, че Франция „помага и ще помага на Ливан да не влезе в хаос", допълвайки, че френската военна подкрепа за страната е процес от 10-годишен период.

По думите му военните доставки включват десетки бронирани машини, модерна артилерия и други оръжия.

Той добави, че Франция ще разположи 60 френски военнослужещи в Ливан, които ще обучават ливанските си колеги как да използват новата техника.

Саудитска Арабия обяви през декември 2013 година, че ще помогне финансово за осъществяването на сделката.

„Франс прес" съобщава, че Франция се очаква да достави 250 бойни и транспортни машини, седем хеликоптера „Кугър", три малки бойни кораба и различно оборудване за комуникация и разузнаване през следващите 4 години.

Договорът също включва в продължение на 7 години да бъдат обучавани 70 хиляди войници от ливанската армия и поддръжка на бойната техника в продължение на 10 години.