Сирийските преселници, които блокираха международния път при Одрин, през нощта са опитали за пореден път да потеглят пеша към ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево, предава специалният пратеник на БНР.

Гъста жива стена от полиция и жандармерия едва удържа стотиците, които са твърдо решени да се доберат до границата и да влязат в Гърция. След това те искат да се прехвърлят към Германия и други страни в Западна Европа.

Засега остават безуспешни опитите на силите за сигурност да убедят мигрантите да се присъединят към останалите, които от снощи са около спортния комплекс в турския граничен град. Малцина са тези, които са се съгласили и са потеглили с автобуси за Истанбул. Други са непреклонни и желаят да продължат към Европа.

Срещата с валията на Одрин и кмета също не е помогнала.

Магистралният път остава затворен за движение, а същевременно турският министър на външните работи заяви, че за Турция е хуманен дълг да помогне на сирийските бежанци.

Вчера турският премиер Ахмет Давутоглу се срещна с представители на сирийските бежанци, съобщава Daily Sabah. Той изслуша какви са исканията им към турската държава. Срещата се е провела в Анкара.

Давутоглу е призовал бежанците да преустановят похода си към турските граници и обеща, че Турция ще продължи да им предоставя това, която им е необходимо по време на престоя им в страната.

"За съжаление, все още нито една страна не е предложила да отвори вратите си и да приеме бежанците. Ако те направят това, Турция е готова да ви изпрати със самолет. Не искаме сирийските бежанци да се давят в Егейско море", заявил премиерът на сирийските бежанци.

Давутоглу обеща да привлече вниманието на ООН и международната общност към бежанската криза. "Турция ще предприеме необходимите стъпки, за да вкара кризата в дневния ред на ООН и аз лично ще изпратя писма с вашите проблеми до световните лидери и ще ги призова да ви приемат в страните си", обеща още турският премиер.