Напрегната остава ситуацията в американския град Фъргюсън, окръг Сейнт Луис, след няколко нощи на насилие и погроми, съобщиха световни агенции.

Припомняме, през последните дни се провеждат протестни демонстрации в над 10 града в САЩ във връзка с решение на съда да не бъдат повдигнати обвинения срещу полицая, който застреля афро-американеца Майкъл Браун през август.

Полицията е арестувала двама мъже в Сейнт Луис, които са планирали извършване на терористичен акт. Те възнамерявали да се снабдят със самоделни взривни устройства, но били хванати по време на сделката от тайни агенти. Планирали са да поставят три бомби в центъра на града.

Иначе вчера вечерта и тази нощ във Фъргюсън нямаше сериозни стълкновения. Смята се, че това е свързано с Деня на благодарността и с началото на коледните разпродажби, поставено от „Черния петък". Полицията и Националната гвардия остават в състояние на готовност да предотвратят всякакви нарушения на реда.

В Ню Йорк са арестувани седем души, които са се опитали да попречат на парад във връзка с Деня на благодарността. Повдигнати им са обвинения за нарушаване на обществения ред. Има призиви за провеждане на масови демонстрации през уикенда.

През последните дни големи демонстрации се проведоха в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Филаделфия, Далас, Атланта, Лос Анджелис и други градове. Демонстрации имаше и дори в Канада и Лондон. Участниците обвиняват властите в расова дискриминация. Арестувани са повече от 500 души.