Преговорите между държавата и синдикатите по учителските искания продължават днес следобед и утре на ескпертно ниво и се очаква до края на седмицата да бъдат финализирани.

Такава надежда изразиха и двете страни след тричасова среща при премиера Станишев.
(Вж. извънредния брифинг на Станишев по темата)

С негова помощ успяхме да достигнем до няколко качествени нови решения, каза шефът на стачния комитет Николай Николов.

Той уточни, че преговарящите са насочили вниманието си към оптимизиране на финансовите средства  в областта на образованието.

Тази система може да генерира впечатляващи средства  за увеличаване на заплатите, тъй като се оказа, че средствата не са употребяани рационално - летели са в празни посоки или са се въртели в спирали, поясни Николов.

В тази оптимизация влиза и правото на икономическа независимост и управление на финансите на училищата, както и реализация на делегирани бюджети на училищата, допълни Николов.

На извънреден брифинг
премиерът заяви, че е възможно до 1 юли следващата година средната работна заплата на учителите да достигне 650 лв.

Той съобщи още, че преговарящите са се обединили около разбирането, че трябва да започне увеличение на заплатите, за да се достигне минимум 650 лв. средна заплата за педагочиските кадри и със същия процент увеличение на заплатите за непедагоческия персонал.

Установихме, че това може да стане поетапно - от 1 октомври, 1 януари и 1 юли, каза Николов.
Променихме формулата за процентите, защото се оказа, че 100 % е нещо, което замайва на всички главите, каза още Николов.

Дали учителските заплати ще станат 650 лв. средно, Николов не потвърди. Никой нищо не може да обещае преди да бъде поставен на масата на преговорите конкретният разчет, преди колегията да го е одобрила и да бъде подписан, каза още Николов.
Очаква се утре да бъде представен проект за бъдещото споразумение.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев каза, че важното, е че има желание до края на седмицата да приключат.

Утре ще се опитаме да направим по-конкретни разчети, днес ще продължат преговорите в работните групи, допълни Вълчев.

Финансовият министър Пламен Орешарски каза от своя страна, че се надява следващата седмица всичко да се нормализира. Искрено го желаят и двете страни, подчерта Орешарски.

Янка Такева не се ангажира с прогноза дали  в понеделник всички ще са в клас.
По думите й ще бъдат създадени организационни  механизми, за да може всички стачкуващи да се запознаят с евентуално проектно стачно споразумение.