Заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев се срещна с посланика на Република Сърбия в София Александър Църквеняков.

Причината е информацията за отмененото от сръбските власти отбелязване на 138 години от обесването на Васил Левски.

Припомняме, то трябва да се състои в Босилеград утре, като участие в него традиционно взима младежката структура на ВМРО.

Заместник-министърът поиска обяснение за решението на сръбските власти, което е в разрез с наложилата се традиция през последните години.

На срещата българската страна беше информирана, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в Босилеград на 18.02. 2011 г. не е забранено. Сръбските власти са отказали разрешение единствено за провеждане на шествие, което би блокирало града за 4 часа.

По време на разговора Цанчев отбеляза, че подобни инциденти не допринасят за добросъседските отношения. Той подчерта, че най-добрият начин за гарантиране на правата на българското национално малцинство в Сърбия, както и на всички сръбски граждани, е скорошната интеграция на страната им в ЕС.

България иска да развива отношенията със съседите си на базата на европейските ценности и подходи. Почитането на паметта на фигури  от ранга на Васил Левски трябва да е повод, който обединява, а не разделя народите на Балканите, посочи заместник-министърът на външните работи.

Цанчев изрази увереност, че участващите в поднасянето на венци български граждани ще спазват обществения ред и законите на Република Сърбия.