Ядрените оръжия, природните бедствия, неравенството, заразните болести и религиозната и етническа омраза са основните заплахи за световното население ( 7,1 милиарда души).

Това става ясно от изследване на Pew Global Attitudes Project, което разкрива как се възприемат най-големите заплахи от гражданите на 44 държави, предаде The Telegraph.

Британската медия е представила данните в таблица. Тя показва как повече от 1000 души във всяка от посочените държави отговарят на въпроса: "Коя е най-голямата заплаха за света".

Близо 50 хиляди от респондентите посочват СПИН и други заболявания, религиозната и етническа омраза, замърсяването на околната среда, ядрените оръжия и неравенството.

Резултатите показват, че повечето държави от Близкия изток най-вече са притеснени от религиозната и етническа омраза, докато мнозинството граждани на Северна Америка и Европа се страхуват от неравенство.

Но данните също разкриват влиянието на локалните и исторически конфликти в индивидуалните възприятия за глобални заплахи.

В САЩ, Испания, Гърция, Германия, Полша, Италия, Франция, Южна Корея, Йордания, Аржентина и Гана като най-голяма заплаха се разглежда неравенството. В повечето от тези страни като втора заплаха се посочват ядрените оръжия. Във Великобритания основна заплаха е религиозната и етническа омраза, а втора - неравенството.

В Украйна и Русия основна заплаха са ядрените оръжия. Това се споделя също в Турция, Пакистан, Япония, Чили, Венецуела, Бразилия, Ел Салвадор и Мексико.

Държави като Тайланд, Филипините, Китай, Виетнам, Колумбия, Перу и Никарагуа смятат, че основна заплаха са климатичните промени и замърсяванията.

В Уганда, Танзания, Южна Африка, Кения и Сенегал пък смятат заболяванията за най-голяма заплаха.