Глинени плочки отпреди 16 века, открити на територията на македонския град Виница, може да докажат хипотезата на наш историк за българските корени на Ахил, съобщава Дарик.

Героят от „Илиада" е изобразен на теракотна плочка от 5-6 в., която историците свързват с друга плочка, намерена край Виница, върху която на латински се вижда надписът „Болгар".

„Поне два византийски източника посочват данни за Ахил, че е бил предводител на българи", заяви историкът и уредник в Националния литературен музей Александър Мошев, цитиран от Дарик, който е бил част от експедиция до разкопките на платото, намиращо се над македонския град.

Керамичните плочки от Виница са смятани за първообраза на днешните икони.
Вниманието на изследователите привличат две плочки - едната с надпис Ахил и една с конник и надпис „Болгар".

„Още македонският археолог Балабанов, който разкопава обекта, изказва предположението за връзка между двете плочки, т.е. това не е моя хипотеза, че в една тракобългарска среда е съществувал култ към митичния предтеча или прародител Ахил - предводителят на мидонците, за който в най-малко два византийски източника - единият от 6-ти, другият от 12-ти век има данни, че е бил предводител на българи", допълва Мошев.

Другата възможност , по думите му, е това да е Свети Ахилий - един раннохристиянски светец от 4-ти век. Култът към него е развиван по времето на управлението на Самуил. Но чисто иконографски според него няма как християнски светец да бъде изобразен по този начин.

Екипът опитва да се свърже с македонските специалисти и да осигури достъп до оригиналите на ключовите за хипотезата плочки.