Разузнавателната служба на Афганистан е арестувала група от шест човека, които са заподозрени, че са подготвяли покушение над президента Хамид Карзай, съобщиха от вътрешното министерство на страната.

Сред задържаните е един от охранителите на афганистанския държавен глава и петима други, за които се знае, че са близки до движението на талибаните. Установено е, че тези петима души трябвало да планират покушението, а самото убийство да бъде извършено от телохранителя на Карзай.

Преди време на територията на страната бяха убити няколко високопоставени съюзници на президента. Сред тях беше и бившият президент на Афганистан Бурханудин Рабани, убит през септември.

В началото на юли тази година беше убит и братът на Хамид Карзай. След покушение загина и високопоставеният съветник на президента Джан Мохамад Хан.

Самият Хамид Карзай в момента се намира на официална визита в Индия. Според данните на AKI след убийството на Рабани афганистанският държавен глава прекратил всякакви преговори с талибаните.