Военномедицинска академия и МВР болница ще се слеят в една структура от 1 януари 2012 година. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие" в Министерския съвет, съобщиха БТА и Дарик.

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че дълговете на Военномедицинска академия се трупат, защото МВР и президентството не заплащат лечението на служители от Националната служба за охрана (НСО), ДАНС и Националната разузнавателна служба (НРС).

Директорът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев обясни, че друг проблем, пред който е изправено лечебното заведение, са парите за храна. Причината е, че за военни са предвидени 5,10 лева за храна дневно, докато за цивилни граждани здравната каса заплаща 2,10 лева. Тези пациенти лежат в едни и същи стаи и по тази причина имат едно и също меню. Така болницата поемала за своя сметка разликата в цената за храната на цивилните.

Около 30 процента от преминалите пациенти във Военномедицинска академия са служители на Министерството на отбраната и МВР, докато другите 70 процента са цивилни граждани.

Една от причините за сливането на двете болници е служителите на МВР да могат да ползват всички санаториуми и клиники на Военномедицинска академия. Освен това цивилни граждани ще могат да бъдат лекувани и в сградите на МВР болница, обясни генерал Стоян Тонев.

По време на дискусията лекари от МВР болница изразиха опасение, че със сливането ще се намали броят на служителите на лечебното заведение.