Членовете на Висшия съдебен съвет си гласува по две основни заплати допълнително за цялостен принос през годината.

Освен тях награди ще получат главният секретар на съвета, главният инспектор на Инспектората на ВСС и директорът на Института по правосъдие, съобщи БТВ.

Средната заплата на член на ВСС е малко над 2 000 лева. Така всеки от висшите магистрати ще получи допълнително материално стимулиране в размер над 5000 лева.

Деветнадесет от членовете на ВСС гласуваха "за", а само двама - Пламен Стоилов и Галина Захарова се въздържаха. Предложението за гласуване на допълнителните пари бе направено от главния инспектор към Инспектората на ВСС Ана Караиванова, която бе предложена за награждаване.

"Не смятам, че ВСС трябва да остане като виновник, не смятам и че не е работил", каза Ана Караиванова в мотивите си, с които предложи всички членове на ВСС да получат допълнително пари.
"Постигнахме много неща за първи път. Сложихме и началото на една аналитична дейност", посочи Ана Караиванова.

Мнението й подкрепи и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, който заяви, че не може да разбере дискриминационната политика, която е имало досега - цялата съдебна система да получава допълнително пари в края на годината, а членовете на ВСС - не.

Членът на ВСС Иван Колев и председател на бюджетната комисия на съвета коментира, че икономиите в съдебната власт, благодарение на добрата финансова политика на ВСС, са 50 милиона лева.
Двадесет и четири милиона от тях ще бъдат раздадени за награди в края на годината, а останалите ще бъдат прехвърлени в бюджета за 2010 година.