"Да има дистанционно гласуване е все едно да се узаконят почти всички изборни престъпления". Това е притеснението на Патриотичния фронт, изразено от депутата Димитър Байрактаров.

За него това е най-лесният начин за купен и контролиран вот. "Как неграмотните цигани, които дори не могат да четат, ще упражнят правото си електронно", поиска да знае народният представител. От името на парламентарната си група той поиска трите въпроса за референдум по изборните правила да се гласуват отделно.

Политически консенсус би следвало да има само по задължителното гласуване. Желанието за такова у нас е свързано с противопоставяне на изборните престъпления, на които обществото е свидетел - купуване на гласове, корпоративен вот, фалшификация на вота, смята патриотът.

Според него, от така поставените въпроси за референдум това е единственият въпрос, който би следвало да намери пълна политическа подкрепа. "Всяка партия с изключение на една не е редно да отказва такова нещо", убеден е Байрактаров. Той смята, че правото на избор води и до задължение.

И към момента избирателят има право да осъществява мажоритарен избор чрез независимите кандидати, но се огледайте и ми кажете колко такива има избрани за народни представители. Май няма нито един, отговори си депутатът.

По думите му и най-достойният човек, без осигуряване на медийно време и пари за кампания, няма никакъв шанс. Само олигархията може да осигури избора на един такъв мажоритарен кандидат, отсече Байрактаров.

Той предрече и че объркването ще е тотално при провеждане на референдум заедно с местния вот, тъй като хората няма да знаят на коя информационна кампания да обърнат внимание.