Европейският съюз наложи санкции на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна във връзка с проведения референдум в Крим и обявената независимост от страна на полуострова, съобщават БиБиСи и СкайНюз.

Санкциите включват замразяване на активи и забрана за издаване на визи за пътуване в рамките на съюза. Решението е взето на извънредна среща на външните министри на ЕС.

Съветът по въпросите на външните работи се съгласи да наложи санкции за забрана издаване на визи и замразяване на активите на 21 длъжностни лица от Украйна и Русия, написа в Twitter външният министър на Литва Линас Линкявичус, предаде Интерфакс.

Лидерите на 28-те страни на ЕС ще проведат среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък, като кризата в Украйна се очаква да бъде първа точка в дневния ред, отбелязва „Франс прес".

Списъкът със санкционираните ще бъде официално публикуван, но преди това дипломати обявиха, че са санкционирани 13 лица от Русия и 8 от Крим.

Съветът на ЕС решително осъжда проведения незаконно референдум в Крим за присъединяване към Руската Федерация, тъй като се явява откровено нарушаване на украинската Конституция. ЕС не признава незаконния референдум и резултатите от него", казва се в съобщение на министрите.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че в списъка са включени 8 представители на Крим и 10 представители на Русия. Наложени са санкции на представители на руския парламент, на трима ръководители на руската армия, включително командващият Черноморският флот на Русия вицеадмирал Александър Витко, поясни Щайнмайер.

Сред санкционираните са съветникът на президента Путин Сергей Глазев и вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Те са включени в списъка „за подкопаване на суверенитета на Украйна". Очаква се санкциите да влязат в сила още днес и в продължение на шест месеца да са валидни.

Междувременно стана ясно, че САЩ са наложили санкции на 7 руски длъжностни лица и четирима украинци - замразяват се техни активи.

Санкционираните от САЩ руснаци са: председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент - б.р.) Валентина Матвиенко, вицепремиерът Дмитрий Рогозин, съветникът на президента на Русия Сергей Глазев, помощник на президента Владислав Сурков, депутатите от Държавната дума Елена Мизулина, Леонид Слуцкий и членът на Съвета на Федерацията Андрей Клишас, отбелязва РИА „Новости"

В съобщение на Белия дом се казва, че президентът е подписал указ за замразяване активите на руски топ длъжностни лица заради оказаната подкрепа на Русия с цел отделяне на Крим от Украйна.

„Франс прес" съобщава, че бившият президент на Украйна Виктор Янукович също е в списъка с хора, на които са им замразени активите. Финансовото министерство на САЩ е наложило санкции на Янукович и представители на Крим: лидерът на движение „Украински избор" Виктор Медведчук, председателят на парламента на Крим Владимир Константинов и премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

Вашингтон е готов да разшири санкциите срещу Русия, ако ситуацията с Украйна не се регулира, обяви Белият дом, допълвайки, че сегашните действия се явяват сериозно предупреждение за Русия.

Американски официален представител обяви, че има конкретно доказателство, че част от бюлетините на референдума в Крим са закарани предварително белязани в много градове.

Все още съществува възможност за дипломатическо решение на кримския проблем, обяви на кратък брифинг в Белия дом президентът на САЩ Барак Обама.

По думите му Москва трябва да изтегли войските си от Крим.

Нови санкции ще струват още по-скъпо на Русия за действията й в Крим, поясни той. Според него следващите стъпки на САЩ ще се вземат в следствия дали Русия е избрала да намали напрежението в района или обратното.

Президентът на САЩ има намерение да посети Европа следващата седмица.

Вицепрезидентът Джо Байдън е на посещение в Европа, където ще се срещне с лидерите на страните членки на НАТО - Полша, Естония, Латвия и Литва. Следващата седмица и аз ще посетя Европа, каза той, подчертавайки, че ще бъдат обсъдени мерките по съвместната отбрана и тяхното изпълнение.

По-късно на пресконференция шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че санкциите на ЕС не са съгласувани с тези на САЩ. По думите й мерките на ЕС се базират на данни, които са събрани от Брюксел.