Над 6 % повече са чужденците, посетили страната ни, през настоящата година. С това се похвали зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „туризъм" Бранимир Ботев на дискусия „Туризъм. Национални цели и приоритети".

Той обаче подчерта, че не се знае каква част от тях са били в България за туризъм, бизнес или като гости. Зам.-министърът все пак си пожела в тази толкова лоша година по отношение на метеорологичните условия и проливните дъждове, показателите за туристическия ни сезон в края на декември да бъдат положителни.

13,6 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни е заслуга именно на туризма, стана ясно от думите на Ботев. Той отбеляза още, че според последните данни туристическият бранш дава приходи за държавата в размер на 3,2 млрд. евро, а индиректно е вкарал в страната ни над 5 млрд. евро.

„Отношението на държавата към туризма трябва да бъде като към националния отбор на България. Туризмът е на всички, защото само чрез туризма ние може да проявим всичко, което Господ и природата са ни дали в тази прекрасна страна", заяви зам.-министър Ботев и определи тези думи като призив към всички политици и управляващи.

Политици, експерти и представители на туристическия бранш в страната ни се събраха на днешната дискусия, за да поговорят за това как да развиваме визитната картичка на България, а именно нейният туризъм.

От страна на политиците първите редове в голямата зала на Българската академия на науките (БАН) заеха бившият министър на финансите и настоящ кандидат за депутат от ДПС Петър Чобанов, социалистът Румен Гечев и герберите Владислав Горанов и Ивелина Василева.

„Туризмът е визитната картичка на България. Тази визитна картичка гради нашето национално самочувствие, което в момента е огромен дефицит", отбеляза главният редактор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова. От представените от нея данни стана ясно, че в туристическия бранш у нас са заети пряко 250 000 българи и непряко още 200 000, което е една четвърт от работещото население у нас. „От години наред туризмът е нежеланото дете на държавата. Той е разпилян, някъде между икономиката и енергетиката. За туризма никога не стигат средства и управленски кадри", призна Бозукова.

Тя изброи няколко приоритети, които да бъдат обсъдени на днешната дискусия, а именно - поставянето на целогодишния туризъм като приоритет за държавата, създаването на отделно Министерство на туризма, осигуряване на достъпност до туристическите ни обекти, развитие на специализиран вид туризъм, както и добра реклама на страната ни в чужбина.