Президентът Барак Обама пристигна в сградата на Конгреса на САЩ, където положи клетва като държавен глава за втория си мандат.

В речта си след встъпването в длъжност, Обама обърна внимание на социалната справедливост. Той обеща по време на управлението си да работи за най-уязвимите слоеве на населението, защото "щастието не трябва да бъде достояние на малцина", както и за средната класа, чието благополучие е важно за състоянието на всяка държава, подчерта той.

Държавният глава заяви намерението си да се подсилят отношенията със съюзниците и да се работи за траен мир по света, а не за безкрайна война.

В речта си, президентът напомни и за други актуални проблеми като контролът върху продажбата на оръжие, глобалното затопляне и други.

"Възможностите на Америка са безгранични, защото имаме всичко необходимо, за да преуспеем", убеден е държавният глава.

Десетки хиляди негови привърженици се събраха да го видят полагането на клетвата, предаде БиБиСи.

Официалната церемония включва задължителните черни вратовръзки, парад, както и музикални изпълнения.

Бившите президенти Бил Клинтън и Джими Картър, както много граждани и сенатори също пристигнаха в Капитолия.

Обама официално се закле на малка церемония в Белия дом в неделя. Според конституцията официално той получава всички правомощия като президент на 20 януари.

Клетвата бе положена на скромна церемония в Синята стая на Белия дом, където Обама бе заедно със съпругата си и двете им дъщери. 44-ят президент на САЩ сложи ръка върху Библията, използвана години наред от семейството на Мишел Обама.

Той повтори думите си от малката церемония в понеделник, поставяйки лявата си ръка върху библията, притежавана от Мартин Лутер Кинг и президента Абрахам Линкълн.