Скопие отхвърля аргументите на българската страна по случая със Спаска Митрова.

Това е станало ясно по време на срещата в Министерството на външните работи в София, където ръководителят на Дирекция „Европа І" Георги Панайотов е разговарял по нейно желание с временно управляващия посолството на Македония у нас Дивна Тричковска.

Мотивите, посочени от Тричковска са, че Македония е „демократична държава с независима съдебна власт". Няма да бъде променено и съдебното решение  на Митрова.

Било е подчертано, че макар и гражданин на ЕС и на България, тя отговаря пред законите на Република Македония, съобщават от пресцентъра на Външно.

Македонската страна не е могла да отговори на въпроса дали има други случаи в съдебната практика, когато неин гражданин е осъден и излежава ефективна присъда по повод спор за родителски права.

От наша страна отново е била споделена наличната информация, според която Спаска Митрова, българска гражданка и гражданка на ЕС, е отведена в полицейски участък, детето й е изтръгнато насила от нея и тя е задържана в затвора.

Българската страна не желае да нагнетява атмосферата около случая и е очаквала да получи отговор по канала, по който е поставила запитването - Министерството на външните работи.

Панайотов е посочил още, че ограниченията в броя на свижданията за българския консул със Спаска Митрова, за които бяхме информирани от Министерството на правосъдието на Македония, не ни помагат да успокоим българската общественост.

От наша страна е подчертано, че защитата на правата на българските граждани зад граница, както и правата на гражданите на други държави, които се чувстват българи, ще бъде сред приоритетите в поведението на българските официални власти.

Македонските граждани, които са привързани към своя български произход, не следва да бъдат разглеждани като противници на Македония, а като жива връзка на тази страната с България и с ЕС, е становището на българското външно ведомство.