Захранваният със слънчева енергия самолет „Solar Impulse 2" успешно взе разстоянието от Мианмар до централната част на Китай рано тази сутрин, което е част от околосветско пътешествие, насърчаващо използването на възобновяеми източници, предаде АП.

Организаторите на полета на самолета написаха в съобщение, че самолетът е кацнал в Чунцин в 1:35 часа местно време, след като излетя от Мандалай, Мианмар, повече от 20 часа по-рано.

Самолетът се управлява от двамата швейцарски пилоти Бертран Пикар, психиатър и въздухоплавател, и Андре Боршберг, бизнесмен. Самолетът е захранван от 17 хиляди соларни клетки на крилата. Те искат да влязат в историята с първия опит за обикаляне на Земята със захранван със слънчева енергия самолет.

В съобщението се допълва, че пилотите е трябвало да вдигнат самолета на по-голяма височина заради планинския терен в южната част на Китай. Пилотите също са били принудени да сложат кислородна маска заради налягането в кабината, където температурата е паднал до минус 20 градуса.

Самолетът започна своето пътешествие от Абу Даби на 9 март и спря на четири места преди да отлети за Китай. Следващата спирка е китайският град Нанкин, а оттам ще се отправи към Хаваи.