Emaxpress
Външният министър Николай Младенов вчера в Лондон се е срещнал с директора и с преподаватели от Българското училище към посолството в присъствието на посланик Любомир Кючуков, съобщи пресцентърът на МВнР.

Снежина Мечева, директор на Българското училище, е изтъкнала ролята на подкрепата на държавата и на дипломатическите представителства за съхраняването на училищата в чужбина.

Тя е изказала благодарност за помощта от страна на държавата, която се предоставя чрез програмата "Роден език и култура зад граница" и посочи, че програмата дава възможност на училищата в чужбина да подобрят и разширят своята дейност.

Министър Младенов оцени високо ролята на българските училища в чужбина за съхраняването на българския дух и самосъзнание. Българското училище към посолството в Лондон е най-голямото от този род извън пределите на България, като обхваща над 200 ученици и продължава да се разраства.

Със своята 23-годишна история то се утвърди не само като образователен център, но и като културно средище за българската общност във Великобритания, обединявайки огромен брой български семейства.

От началото на 2009 г. в Лондон функционира и второ българско училище, в което се обучават над 80 деца в класовете от първи до четвърти.