Израел може да нарушaва законите на войната чрез бомбардировките над палестински жилища в Газа, обявиха от Върховния комисариат по човешките права към ООН, съобщава „Франс прес".

Към момента са загинали 100 души и са ранени повече от 670 от понеделник вечерта, когато започнаха израелските въздушни удари над Ивицата Газа.

Получихме обезпокоителни сведения, че има много цивилни жертви, включително деца в резултат на въздушни удари над домове", каза говорител на организацията.

Тази информация повдига съмнения относно това дали израелските въздушни удари са били в съответствие с международното хуманитарно право и международното право за човешки права", добави представителят.

По думите на говорителя международното хуманитарно право включва законите на войната и според тях бомбардирането на домове е нарушение, освен ако сградите не са използвани за военни цели.

Израел обвинява „Хамас" и други палестински екстремисти, че поставят военни съоръжения в цивилни райони, за да използват хората като щит.

Военните съоръжения не трябва да се разполагат в населени райони и атаките не трябва да се провеждат от тези райони", поясни говорителят на ООН, допълвайки, че това е призив към въоръжените групи на палестинска територия.