Близо 9 часа продължиха дебатите по седмия - и последен за този парламент, вот на недоверие срещу кабинета "Станишев".

Правителството изненада и изнерви опозицията с тактиката си, като всички министри взеха думата с огромни по времетраене изказвания..

Веднага след началото на дебата премиерът Станишев поиска думата и близо час и 40 минути оборва вносителите.
Той представя доклад на кабинета за икономическото развитие и социална ангажираност на правителството за периода 2005-2009г.

На няколко пъти с аплодисменти опозицията изрази недоволството си към дългото изложение.

На това премиерът отговори, че всъщност подготвеното от него е доста кратко в сравнение с това, което са свършили управляващите през този период.

Станишев едва ли не благодари на опозицията, че чрез този вот му е дала възможност „в далеч, далеч не изчерпателен вид" да представи основните моменти от работата на правителството.
По думите му този вот на недоверие е дал неочаквана възможност за още един отчет на кабинета.

Според него мотивите на опозицията за вота са изсмукани от пръстите и налудничави. Като пример той посочи обвинението, че правителството отдалечава страната от европейската и евроатлантическа интеграция.

Разбирам желанието на опозицията поне чрез парламентарните инструменти да се преброят, да си доказват един на друг кой е по-истински представител на дясното
              С.Станишев

Едно правителство винаги има за какво да бъде критикувано, посочи Станишев и се съгласи с това, че правителството не е безгрешно.

Но това правителство, работещо в интерес на хората и страната, категоричен е той. Премиерът изтъкна, че създаденият кабинет на евроинтеграцията, икономическия растеж и социалната отговорност във всяка от тези области е постигнал повече позитиви, отколкото негативни резултати.

Станишев подборно се спря на постигнатото присъединяване към ЕС, постигнатите най-високи темпове на икономически растеж и предприетите социални мерки.

Премиерът използва възможността да изтъкне антикризисния план и намеренията на правителството да поддържа диалог и да е отворено към предложения дори и от страна на опозицията.

Не гледам безкритично на работата на правителството, всеки министър има за какво да бъде критикуван, включително и аз", каза премиерът.

Станишев категорично заяви, че усилията им са насочени към защита на хората и таланта им.

Той нарече искания вот на недоверие „измъчен вот". Всеки един от мотивите може да бъде оборен „пункт по пункт и няма нищо по-лесно", каза Станишев и призова оборването да започне веднага.

Обръщайки се към представителите на опозицията, Станишев каза, че разбира желанието им поне чрез парламентарните инструменти да се преброят, да си доказват един на друг кой е по-истински представител на дясното.

Премиерът призова опозицията да има търпение и надежди за изборите, но също така в словото си я предупреди, че истинският съдник са гражданите.

Той посочи , че до тогава той и правителството имат един основен дълг - да продължат работата си, за което няма да се жалят сили.

Веднага, след като премиерът свърши с доклада си, думата поиска финансовият министър Орешарски, който бе подготвил мултимедия, чрез която показа как негови твърдения се потвърждават от изказвания на международни източници.

При това, голяма част от опозицията напусна пленарна зала, тъй като председателят Пирински обяви, че след изказването на министър Орешарски ще бъде дадена почивка.

В доклада - който бе основа на изказването на премиера - се посочва, че това е период на висок икономически растеж, като средният годишен ръст е над 6 %.

Периодът се характеризира със засилен интерес на външните инвеститори и стабилна финансова система.

Основните причини за интереса на инвеститорите са атрактивната данъчна система, стабилната политическа среда и предвидима икономическа система. Около и над 4 % годишно е ръстът на заетостта.

Рекордно ниско ниво на безработица от 6,3 %  е постигнато в края на миналата година, сочи още докладът.

Освен това периодът се характеризира с устойчива тенденция на нарастване на средната работна заплата.

В доклада се посочва още, че над 20 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции за 2005-2008 година. Ресурсът на валутните резерви е с над 10 милиарда лева за същия период.


С аплодисменти опозицията от ДСБ протестират срещу дългата реч на премиера

Социално осигурителната вноска е намалена с 6 %през 2006 г. и с още 3 % от октомври 2007г. Отбелязва се и няколкократно увеличение на пенсиите. Средната пенсия от 135 лв. за 2005 в края на миналата година вече е 236 лв.

Създаден е и инвестиционен сребърен фонд, който да повиши финансовата устойчивост на пенсионната система.
По сметките му са натрупани над 800 млн. лева.

Освен това са увеличени и разходите за здравеопазване, се посочва още в доклада.