Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", предявен срещу Община Пловдив за чистота на атмосферния въздух.

Магистратите оставиха без разглеждане като недопустим иска на фондацията срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите. БНР припомня, че няколко експертизи бяха назначени за иска, по който пловдивските магистрати си дадоха отвод.

Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" е осъдена да заплати разноски по делото на Община Пловдив в размер на 2950 лева и на РИОСВ, в размер на 2256 лв.

Според кмета Иван Тотев усилията, които местните власти полагат в почистване на града и в разширение и опазване на зелената система, дават резултати. Нови 2000 дървета на година се засаждат всяка година, а зелените площи са разширени с десетки декари.
Тези резултати се виждат в годишните показатели, които сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на финни прахови частици (ФПЧ) във въздуха.

Директорът на РИОСВ доц. Стефан Шилев заяви, че това решение е доказателство за добрия и своевременен контрол, който регионалната инспекция упражнява по отношение на компонентите и факторите на околната среда.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок.

Едновременно с това, вчера е било замерено наднормено замърсяване на въздуха в 14 града в страната.

Наднормено количество на фини прахови частици е регистрирано в Бургас, Варна, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, София, Стара Загора, Димитровград, Кърджали и Шумен.

Стойностите са до 2,72 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са във Видин.

Не е достойно един съд и общината на втория по големина град в България да се държат като властите ни след аварията в Чернобил, казва Михаил Екимджиев, защитник на ищеца в делото за мръсния въздух.

Нито Смоленският съд, нито община Пловдив могат да се гордеят с това решение, недостойно е институциите да казват на черното бяло, казва още адвокатът, цитиран от БГНЕС. От европейските институции продължават да пристигат данни, че въздухът в Пловдив е един от най-мръсните в Европа, а премахването на измервателната станция от баня Старинна е бракониерска. Резултатите са повишен брой алергии и онкологични заболявания.