Мълчание първоначално запази председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Той от медиите научил за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.
"Аз от вас разбирам, вие сега ме атакувате, как да коментирам нещо, което не знам", изтъкна той.

Малко по-късно обаче ген. Атанас Атанасов реши да обясни пред журналисти по-подробно вижданията си за изненадващата номинация на вицепремиера по коалиционна политика Румяна Бъчварова за нов МВР шеф.
„Реформаторът" определи това решение на премиера като много добро, което говори за високо политическа отговорност.

Ген. Атанасов прогнозира и смяна на ресорите между вицепремиерите предвид факта, че не Румяна Бъчварова, а Меглена Кунева в момента е силовият вицепремиер на кабинета „Борисов 2".

„Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначен за министър жена, защото жените имат качества да успокояват нещата, да работят по-спокойно, да не са остри в действията си. Това министерство има нужда от спокойно проведени реформи, а не от динамика, която да изостря", изказа личното си мнение ген. Атанасов.

Той използва момента да похвали Бъчварова за това, че е показала, че е човек, който си разбира от работата и прогнозира: „Вучков започна нещо, което съм сигурен, че ще бъде довършено от Румяна Бъчварова".

Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност не се притеснява от това, че предложеният нов силов министър не е част от МВР системата.
„Човек да е министър не трябва да е продукт на системата, дори това в някакъв смисъл е контрапродуктивно", подчерта ген. Атанасов и добави, че реформата в МВР не означава да познаваш конкретната полицейска дейност на районния инспектор.

Ген. Атанасов не прие критиките на премиера от парламентарната трибуна за отношението на коалиционните им партньори при важни промени в закона. Той не видя Реформаторския блок в думите на Борисов за „ченгеджийските номера" и го определи като емоционално изказване.

„Не смятам, че Борисов имаше правилна стратегия и му се наложи да я промени", коментира още председателят на вътрешната парламентарна комисия и поясни, че има предвид стратегията на Борисов временно да защити настоящия главен секретар на МВР и шефа на ДАНС.