Сирийската армия и силите за сигурност са убили най-малко над 1 100 цивилни от началото на бунтовете срещу режима на президента Башар ал Асад преди два месеца, съобщи Ройтерс, като се позовава на данни от сирийска правозащитна организация.

Организацията „Сауасия" съобщи, че разполага с имената на 1100 души, убити главно в района Хауран, където се намира град Дераа и където на 18 март започнаха продемократичните протести.

Сирийските власти обвиняват за повечето от убийствата "въоръжени групи от саботьори", подкрепяни от ислямисти и външни сили, които според тях били убили повече от 150 войници и полицаи. В опит да се сложи край на насилието президентът Башар Асад се срещна в Дамаск с религиозни лидери от размирната провинция Дeраа. Официалната агенция Сана разпространи информация, че са обсъдени въпроси за сигурността и начините за прекъсване на дейността на „терористичните и подривни елементи" според официалната пропаганда.

Броят на убитите се покачи рязко, след като уличните протести се разраснаха и се разпространиха от южните към други райони на страната, предизвиквайки отговора от властите.

"Ал Джазира" припомня, че вълненията са тръгнали от две съседни на Дераa населени места, в които протестиращите са отправили искания за слагане на край на корупцията и безработицата, както и прекратяване на репресиите от страна на властите и спазване на гражданските права на хората.

Политически анализатори не изключват възможността в района да действат и радикални елементи, като например членове на забранената в Сирия групировка "Мюсюлмански братя".

Събитията в Сирия са част от протестната вълна, обхванала арабския свят.

Преди седмица ЕС и САЩ наложиха санкции на режима на Башар ал Асад в опит да спрат репресиите срещу протестиращите.