Продължава трагедията с пленения американски „Мерск Алабама", предаде Си Ен Ен. Неговият капитан Ричард Филипс, който е заложник на група сомалийски пирати, е направил опит за бягство, но не е успял да се изплъзне от похитителите си.

Капитан Ричард Филипс се опитал да доплува до намиращият се наблизо кораб на американския флот, но бил заловен от пиратите.

"Мерск Алабама" с 20 американци на борда беше нападнат в сряда сутринта от пирати, но екипажът му успя да си върне контрола на кораба привечер. Пиратите напуснаха танкера със спасителна лодка, но взеха капитана за заложник. Те искат откуп за освобождаването му. Четирима от пиратите са започнали преки преговори с офицерите от военния кораб на САЩ "Бейнбридж", който се намира наблизо.

Американското военно командване чака сигнал от президента Барак Обама за операция по унищожаване на сухопътните бази на сомалийските пирати, съобщи в."Дейли нюз".

Акцията се очаква заради отвлечения американски капитан Ричард Филипс.

Журналисти зададоха и на Обама въпроси за отвличането на американски морски капитан от сомалийски пирати - случай, по който той досега не е правил публични изявления. Президентът отклони зададените му въпроси. Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че правителството работи денонощно по случая.

Асошиейтед прес отбелязва, че новият главнокомандващ на въоръжените сили е информиран за хода на преговорите за освобождаване на капитана. Но според негови съветници засега Обама е възложил на правителствени служители и военни командири пряката работа по случая, добавя АП.