Със специално грозде и специален мед почерпиха председателя на парламента Цецка Цачева в Съвместния геномен център в СУ. Ръководителят на центъра акад. Атанас Атанасов подари на Цачева лозичка и литература за отглеждането й.

Шефката на парламента видя как експертите проверяват качеството на ДНК на царевица и беше запозната с постиженията на центъра и предизвикателствата за учените.

Съвременният високотехнологичен център се намира в сградата на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Геномният център има за цел да компенсира изоставането на земеделската наука в България и да повиши конкурентоспособността на българската биоикономика, чрез постигане на партньорство между държавния и частния сектор.

Геномният център работи в тясно сътрудничество с висшите училища, научните организации, държавата и бизнеса в областта на селското стопанство.

Според акад. Атанасов центърът се нуждае от дооборудване и финансова подкрепа, както и от законодателни промени, за да може да участва наравно с другите малки и средни предприятия за проекти по оперативните програми.

Цецка Цачева съобщи, че е в ход проект на закон за публично-частното партньорство и каза, че той ще бъде сред приоритетите на управляващите за есенната парламентарна сесия.