От 3 септември пациентите с трансплантирани органи у нас трябва да доплащат за един от основните си имуносупресори - микофенолат, сигнализират от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания у нас, цитирани от zdrave.net.

И този път причината е наличието на по-евтин препарат в позитивния списък, заради който пациентите с присадени органи ще трябва да сменят лекарството или да доплащат по 120 лв. месечно за досегашното. Сумата обаче е непосилна за много от трансплантираните българи, защото отговаря на инвалидната им пенсия, посочват от пациентската организация.

От подмяната на медикамента се очаква държавата да спести около 200 000 лв. годишно. Същевременно реакцията на отхвърляне на орган само при един пациент струва на държавата най-малко 110 000 лв., без да броим страданието на пациента и близките му, посочват от АПБЗ.

Проблемът с подмяна лекарствата на трансплантираните у нас се повтаря периодично, откакто НЗОК плаща за тях. Причината е изискването касата да реимбурсира на 100% само най-евтиния медикамент в дадена група. Това изискване се отнася за всички лекарства, но трансплантираните неведнъж сигнализират, че при тях въпросът е специфичен, защото трансплантацията на орган е изключително сложна и скъпа процедура, а подмяната на последващата терапия не по медицински, а по финансови причини може да им струва живота.

Твърденията на пациентите бяха подкрепени и от лекари, според които замяната на лекарство увеличава опасността от отхвърляне на органа. Затова през октомври миналата година от здравното министерство обявиха, че ще проучат клиничния опит при употребата на имуносупресори в Европа и ако се получат тревожни данни, нормативната уредба по отношение на трансплантираните би могла да се преразгледа.