Преди обсъжданията на кандидатурата на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд ВСС не е знаел, че точно тя е водила делото "Софийски имоти", при положение, че е сключила сделки за два имота в общинското дружество.
Това каза пред БНР Цони Цонев - председател на комисията по антикорупция и професионална етика към Висшия съдебен съвет.

Не се е знаело, че тя не е декларирала и други придобити имоти, изтъкна той.

Припомняме, сайтът "Бивол" писа преди дни, че за десет години Янева се е сдобила с шест имота, но не е декларирала всички пред Сметната палата.

Ако бяхме получили подобна информация, нямаше да има избор, посочи Цонев и обясни: Ние не веднъж сме прекратявали процедурата по избор на административен ръководител, дори и ако в деня на избора се получи сигнал за някакво нарушение.

Ако имахме този сигнал, щяхме да извършим проверка - ако беше възможно, това щеше да стане преди самия избор, ако не - щяхме да отложим избора, допълни Цонев.

Той подчерта, че Инспекторатът към ВСС е поел ангажимент да извърши проверка по делото „Софийски имоти" дали има допуснати нарушения на закона от съдия Янева, дали има конфликт и на интереси и други.  

Съдия Галина Захарова, която подаде оставка и напусна Висшия съдебен съвет, също заяви, че късно е разбрала за работата на Владимира Янева по делото "Софийски имоти".

Атанас Атанасов, заместник-председател на ДСБ, определи като класически случай на конфликт на интереси връзката на новия председател на Софийския градски съд с дружеството "Софийски имоти".

Като пълномощник на баща си тя е участвала в сделки за купуване на два имота от скандалната фирма "Софийски имоти" и в същия момент тази госпожа като съдия в Градския съд е получила по разпределение да гледа наказателно дело срещу хората, управлявали "Софийски имоти". Тя приела да гледа това дело, мотала го пет-шест месеца, опитала се да го върне на прокуратурата, обясни Атанасов.