70 деца от Бойчиновци ще зигубят възможността на ходят на училище по обяд, ако БДЖ не пусне в движение отново спрените влакове.

Освен децата и много работници няма да могат да стигат до работните си места, като алтернатива остава само автобусния транспрот до Монтана. Спирането на влакове ще затрудни и лечението на хора с тежки заболявания, които използват най-евтиния транспорт, за да посещават здравни заведения в региона.

Затова и днес на гара Бойчиновци се събраха около стотина жители и служители на БДЖ за протест срещу новото разписание на железниците.

Протестиращите скандираха "БДЖ, БДЖ" и издигнаха плакати срещу изолацията на северозападна България от останалата част на страната чрез спирането на влакове, с които местните хора са пътували към столицата и други големи градове.

В декларация жителите на Бойчиновци заявиха, че северозападният край е най-бедният в
Европа, а точно той е най-ощетен, защото най-много влакове от разписанието на БДЖ се спират в него и към него.
Кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев обяви пред събралите се, че подкрепя техния протест.

Припомняме, вчера няколко хиляди се събраха по гарите в Горна Оряховица, Карлово, Пловдив, Варна и Централна гара в София.

Синдикатът на железничарите обяви, че не се отказва от протестите, въпреки уверенията на министъра на транспорта Ивайло Московски, че решението за спиране на пътнически влакове ще бъде преразгледано.
Вече стана ясно, че 90-те влака, набелязани за спиране от 1-ви февруари, ще продължат да се движат. Все още обаче няма яснота какво ще стане с 38-те линии, спрени на 12-ти януари.