Пожар бушува в алпийската част на Рила. Стихията е възникнала късно снощи, като сигналът е постъпил около полунощ. Огънят се развива на площ около 50 дка, горят предимно сухи треви и малка част от боров масив, съобщават от пресцентъра на МВР.

Незабавно са сформирани групи от пожарникари, служители на Националния парк и горското стопанство. От обяд в гасителните действия е включена летателна техника от Военновъздушните сили. Създадена е организация работата на огнеборците да бъде подпомогната от местните доброволни формирования.

Няма опасност за манастира „Св. Иван Рилски", уверяват властите.

Пожарът в Рила се е разпространил на площ на 10 хектара, по информация от екоминитерството. Огънят е обхванал територия с надморска височина 2000-2100 метра, на труднодостъпен терен, с наклон от 45 градуса.

Засегната е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб в отдели „19" и „20", между местността „Калугерски дол" и до изворите на  река Друшлявища.

В гасенето участват хеликоптер МИ-17 от Военновъздушните сили и над 100 служители на Дирекция „Национален парк Рила", Дирекция на Природен парк Рилски манастир, Югозападно държавно предприятие, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от гр. Рила.

Пожарът гори на територията на резерват „Риломанастирска гора" под Додов връх. В гасенето са се включили и 20 румънски доброволци. На място е и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Той е убеден на 100 %, че причината за пожара е човешка намеса.

Вертолетът Ми-17 от Военновъздушните сили излетя от авиобаза "Крумово" в 11.18 часа, съобщават от Министерство на отбраната. По време на полета е извършен оглед на зоната на пожара. Целта бе да се планират действия по погасяването му.

От военното министерство поясняват, че екипажът на вертолета е в състав: командир м-р Йордан Йорданов, втори пилот к-н Александър Славчев, борден техник м-р Стефан Вълчанов и втори борден техник оф. к-т Мирослав Михайлов.

На борда на машината е и представител на пожарната.

Огънят е избухнал в труднодостъпна и пресечена местност, до която може да се достигне само пеша. Използването на пожарна техника е невъзможно.

Преди седмицa източници от рилското корито прогнозирали пред БГНЕС, че скоро в Рила ще избухне нов пожар. Той щял да бъде в района на Рило-манастирската гора, която се стопанисва от обителта.

При голям пожар в местността „Празна торба" преди няколко години изгорели стотици декари борова гора. Местността се намира вдясно от Илийна река. Впоследствие гората била изсечена  и преработена за дървесина от фирма, базирана в якорудското село Аврамово.