Правосъдният министър Христо Иванов е внесъл и допълнително предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ивайло Родопски, чието име се свързва с делата по обявяване в несъстоятелност на ТВ7.

Нарушенията са констатирани в рамките на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, по всички дела, по които той е бил назначен като временен синдик в обезпечително производство. Припомняме, вниманието към Панайот Велков се насочи, след избухването на скандала около казуса с френската компания „Белведере". Към момента синдикът е с заличен от списъка с действащите синдици.

Предложението на министър Иванов е изготвено въз основа на констатирани факти, сочещи за нарушение на служебните задължения на съдия Ивайло Родопски по т.д. № 4259/2014 г. по описа на СГС.

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува четвърта дисциплинарка срещу съдия Румяна Ченалова.
Още...

Мотив за искането за дисциплинарно производство са допуснати от съдия Ивайло Родопски дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т.3 и т.4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).  На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи дисциплинарно наказание, което да съответства на тежестта на нарушенията.

Проверката е  образувана след постъпили сигнали в Министерството на правосъдието от страни по конкретни дела, както и от омбудсмана на Република България.

Тази проверка ще обхване всички синдици по определени теми, които са изникнали като проблемни, стана ясно още от думите на Иванов. "Предстои да направим по-широк фронт от проверки за синдиците, за да може да се установи дали проблемите в контекста на София се случват и в работата на други съдилища, други синдици", коментира министърът на правосъдието пред журналисти. Той констатира, че в състоянието на производствата по несъстоятелност очевидно има някои системни проблеми и трябва да се направи някаква диагностика.

Без никакви дебати членовете приеха проекторешение по проект за образец на декларация по чл. 45, ал. 1 от ЗСВ за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото на кандидатите за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Членовете не се впуснаха в обяснения, тъй като декларацията била същата като тази от предходната процедура.