Германският министър на околната среда Петер Алмайер заяви, че неговата страна никога няма да се върне отново към ядрената енергетика, съобщава „Дейли Стар".

Не мога да видя никаква правдоподобна политическа линия, която би позволила възраждане на ядрената енергетика в Германия", каза Алмайер за регионалния всекидневник Leipziger Volkszeitung.

След катастрофата във „Фукушима" в Япония през 2011 година, Германия предприе амбициозна „енергийна революция", решавайки да спре всички ядрени централи в страната до края на 2022 година и да увеличи ползите от възобновяеми енергийни източници - слънчеви и вятърни.

Обаче има притеснения, че това ще доведе до рязко покачване на цената на тока на фона на трудностите в изграждането на мрежа, която трябва да бъде в състояние да предоставя енергия в южната част на страната от крайбрежието на Северно море.

Енергийният комисар към ЕС Гюнтер Йотингер заяви за всекидневник Rheinische Post, че ще има ядрени мощности в Германия и в следващите 40 години.

По думите му има 140 ядрени централи в Европа и технология за ядрен синтез напредва бързо. „Може би тази технология един ден ще бъде приета в Германия", изтъкна Йотингер.

Алмайер също така обеща да намери постоянно място в държавата за съхранение на ядрените отпадъци до 2030 година.