Оставката на Папата в съвременната история на Католическата църква е абсолютно уникално събитие, смята историкът и познавач на Католическата църква Ярослав Шебек във връзка с днешното изявление на главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт Шестнайсети, че ще се оттегли от поста на 28 февруари.
Той добавя, че такова нещо не се е случило още от Средновековието.

Според експерта е възможно неговото "бързо" напускане на поста да е поради аферите във Ватикана, като например публикуването на секретни документи неотдавна.
Последната доброволна оставка се е случила през 1294 г., добавя Шебек.

Той смята, че конклавът, който ще има задачата да избере новият Папа ще бъде свикан много бързо. Според него светът ще бъде свидетел на един прецедент, когато един до друг ще бъдат новият папа и главата на Католическата църква в оставка.

„Според мен това е един много разумен акт. Когато се казваше, че папата ще бъде консервативен, сега се оказва, че той е един голям революционер, защото нещо такова в последните векове никой не си е позволил", заяви римокатолическият свещеник Милан Норман Бадал, коментирайки оставката на Бенедикт Шеснайсети.