Джакарта Около 300 индонезийски мюсюлмани нападнаха датското посолство в Джакарта.

Ройтерс уточнява, че нападението е в отговор на публикуваните в датски вестници 12 карикатури на пророка Мохамед.

Членове на Фронта за защита на исляма, облечени в бели арабски роби, скъсаха и изгориха знамето на Дания.
Те замерваха сградата с яйца, след това разблъскаха охраната и нахлуха в луксозното фоайе.
С викове "Бог е велик!" те се втурнаха в асансьора, за да стигнат до 25-ия етаж, на който се намира датското представителство.
Техните водачи обаче им извикаха да спрат. Един от протестиращите обяви: "Ние не сме терористи, не сме и анархисти, но сме срещу тези хора, които богохулстват."

Карикатурите предизвикаха множество полемики, а вчера и уволнението на един френски редактор, който препубликува карикатурите във всекидневника "Франс Соар".
На една от карикатурите пророкът Мохамед е изобразен с тюрбан във формата на бомба със запален фитил.

Междувременно влиятелен мюсюлмански духовник призова петък да бъде обявен за Международен ден на гнева, за да се протестира срещу публикуването на карикатурите.



От своя страна Иран настоя за свикване на извънредно заседание на организацията “Ислямска конференция” във връзка с публикациите в европейския печат на карикатури на пророка Мохамед.

Иранският външен министър Манушер Мотаки е разговарял с генералния секретар на организацията Екмеледин Ихсаноглу, като е подчертал необходимостта "при първа възможност да се проведе извънредно заседение на ОИК на равнище външни министри, с цел да се разследва кой стои зад тази организирана агресия срещу мюсюлманския свят".
По думите му публикуването на подобни карикатури не може да се оценява като проява на свободата на словото.



Днес стана известно и че два десни италиански вестника - "Либеро" и "Ла падания", са публикували карикатурите.
Заглавията са "Ислямът вече получи една глава... никой няма да ни уволни!" (главата на уволнения вчера редактор във в. "Франс соар", б. ред.).

Към международната журналистическа акция се присъедини и испанският "Ел паис". Карикатурите са публикувани на първа страница на петъчния брой, съобщи Ройтерс.