Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поиска оставките на министрите-социалисти, съобщи БиБиСи. Вече втори ден политическите лидери обсъждат лицата от новия коалиционен кабинет.

Почти със сигурност е ясен и наследникът на Папандреу - това е Лукас Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка. Очаква се още тази вечер той да положи клетва, заедно с временното правителство.

Съгласно конституцията, президентът на републиката Каролос Папуляс свиква лидерите на парламентарно представените партии за одобрение на кандидатурата на Пападимос. Процедурата продължава с клетва на новия премиер и временното правителство.
Официална информация за състава на кабинета ще се публикува след оставката на Папандреу.

Преговорите за поемането на поста от Пападимос са финализирани. В момента се подготвят последните детайли, заяви източник от партията на Папандреу.

По-рано днес Европейският съюз поиска писмени гаранции за изпълнение на кредитното споразумение с Гърция от петима водещи гръцки представители. Сред тях трябва да фигурират тези на сегашния и на бъдещия премиер, посочи вицепремиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос след завръщането си от среща на Еврогрупата в Брюксел.

По думите му Еврогрупата очаква писмото с петте подписа заедно с останалите писмени гаранции на Гърция по новото споразумение за финансова подкрепа, за да отпусне шестия транш от кредита от 8 милиарда евро. Венизелос допълни, че не са поставени никакви други предварителни условия, нито е поискано предприемането на други мерки за получаване на шестия транш от кредита.

Най-вероятно самият Венизелос, чието име също се спрягаше за наследник на Папандреу, ще запази поста си във финасовото министерство.