Депутатът от РЗС и кандидат за кмет на Велико Търново Емил Василев внесе в Народното събрание проект за Закон на българската музика в радио- и телевизионните програми. Новината бе съобщена от него на пресконференция на партията.

„От няколко месеца работя по него, искам да остане като мой принос в Народното събрание на фона на общата посредственост в него. Това е като мой „подарък" към българските музикални дейци. Те са в незавидно положение, защото в стремежа си за рекламни постъпления медиите излъчват само най-утвърдените световни изпълнители. Това е най-пробългарския закон в последните 20 години", заяви Емил Василев.

Проектозаконът предвижда да бъде въведена квота за българска музика - не по-малко от 25 % от програмното време, а за обществените радио- и тв програми - не по-малко от 40 %. Предвидени са и съответните административно-наказателни санкции.

В текста има и допълнителни разпоредби, които указват смисъла на понятието „българска музика". Това е българският изворен фолклор, както и всяко произведение, създадено от българи.

На въпроса „Българска музика ли е чалгата" Емил Василев отговори: „Попфолкът също е българска музика, но само ако е създаден от български автори, а не се базира на интерпретации и кавърверсии на балканска и друга чужда музика".

На 18 септември в НДК предстои национална конференция, с която ще бъде официално открита предизборната кампания на РЗС, съобщи Емил Василев. На нея ще присъстват 6000 души, от които над 300 човека от Великотърновска област.

„Програмата ни минимум е да сме трета политическа сила в страната, а програма-максимум - балотаж за кандидат-президентската ни двойка и втора политическа сила в страната. Атанас Семов и Поля Станчева ще бъдат във В. Търново на 22 септември, когато и аз ще открия официално кампанията си и ще обявим листата за общински съветници", каза още кандидат-кметът от РЗС.

Той представи и кандидатите на партията за кметове на Павликени - Зорка Димитрова, на Сухиндол - Стамен Хаджиденчев и на Стражица - инж. Георги Джуров.