Нов полицейски синдикат е учреден на сбирка на полицаи от цялата страна в Стара Загора.

На Учредителното събрание за председател на синдиката е избран Иван Павлов от ОДП - Ловеч.

По време на сбирката е приет устав на синдиката. Новата федерация е юридическо лице, учредено в частна полза, по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като синдикална организация, пише в документа.

Основната й цел ще е "отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения.

Пред news.bg Иван Павлов обясни, че по никакъв начин новият синдикат не влиза в противоречие със Закона за МВР, тъй като той не лимитира броя на синдикатите.

По думите му организацията наистина трябва да защитава в законна форма интересите на служителите на МВР и от своя страна учредителите на новия синдикат ще се съобразяват със закона.

Иван Павлов каза още, че се надява членове на синдиката да станат не по-малко от 10 000.

На въпрос знае ли каква е бройката членуващи м съществуващия до момента синдикат Павлов каза: „Не зная, никога не съм се интересувал и не се интересувам. Да сте ме чули да говоря за този синдикат, да сте чули някой изобщо да говори за него, освен при констатацията, че той отдавна е престанал да съществува?".

Самият Иван Павлов до този момент не е бил синдикален член.

На Учредителното събрание в Стара Загора е приета и декларация, според която ако не бъдат изпълнени исканията им, от 15 март започват национални протести.

Първият то тях ще се състои в градинката пред чешкото посолство в София.

Мястото пред посолството е избрано нарочно, тъй като чрез ротационния председател на ЕС се цели да се постигне международен отзвук.

Това по думите на Иван Павлов се налага, тъй като „институциите в България или не желаят да чуят проблемите ни, или ги игнорират."

Павлов каза още, че би бил много щастлив, ако съдебната регистрацията на новия синдикат е излязла до 15 март, но дори и това да не е станало протестът ще бъде изцяло законен.

На 15 март пред чешкото посолство ще се съберат полицаи от цялата страна, като в момента се организират по райони.