Руското министерство на външните работи предупреди своите граждани, които пътуват в чужбина, за рисковете, които произтичат от правоохранителните органи на САЩ и специалните служби, които „ловуват" руснаци по целия свят.

В съобщение, цитирано от „Ройтерс", ведомството също обвинява Вашингтон, че отвлича руснаци, посочвайки случаи като този с Владимир Дринкман. Той е бил екстрадиран в САЩ от Холандия по-рано тази година.

„Вярвайки че е позволено да прави всичко, което поиска, Вашингтон стигна до там да отвлича наши граждани", заявява външното министерство.

Дринкман се призна за невинен по обвиненията за заговор с най-малко четирима други мъже, за да инсталира шпионски програми, с които да следи компютърните програми на финансови компании, електронни парични преводи и търговци по целия свят.

Заплахата от задържане или арест по заповед на правоохранителните органи или специалните служби на САЩ в трети страни все още съществува. Тя е реална", посочва министерството в съобщението, което е осеяно с гневни пасажи.

Американските власти продължават с неприемливата практика за „лов" на руснаци по целия свят, пренебрегвайки нормите на международното право и извивайки ръцете на други държави", продължава с критиките руското външно.

Отношенията между Русия и Запада са най-лошите след края на Студената война преди почти четвърт век, като основно това се дължи на ролята на Москва в украинския конфликт.

Западните сили наложиха санкции заради това, че според тях Русия директно подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Москва отхвърля тези обвинения.