Британски учени изобретиха преносимо устройство, което може да открива движение зад непрозрачни стени чрез анализ на Wi-Fi сигнал. Изследователите признават, че тяхната разработка на практика позволява да бъде шпиониран всеки, който се намира в обхвата на безжична Wi-Fi мрежа, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Устройството е с толкова висока точност, че в бъдеще ще може да открива движението на гръдния кош при дишане, което пък ще позволи да бъде "видян" човекът, "замръзнал" зад стената, пише Popular Science. Към разработката вече е проявило интерес Министерството на отбраната на Великобритания.

Разработчиците разясниха и принципа на действие на устройството. Факт е, че когато Wi-Fi вълни се отразяват от движещ се обект, се променят и честотата и дължината на вълната. Ако човек се приближава към излъчвателя на сигнала на безжичната мрежа, честотата на отразените вълни се повишава, а при отдалечаване от него намалява. Устройството е оборудвано с две антени, едната от които проследява изходния сигнал, а втората - отразените вълни. Сравнявайки двата показателя, компютърът изчислява местоположението на обекта, както и скоростта и посоката на движението му.

Подобни разработки са били предлагани и преди, но недостатъкът при тях винаги е бил големият брой предаватели, които трябва да бъдат инсталирани за проследяване движението на обекта, докато за новия метод е достатъчно само едно устройство.