Френският министър-председател Франсоа Фийон направи изявление във връзка с множеството критики, отправени към посещението на либийския лидер Моамар Кафафи във Франция.

Виждам изключително голям брой критици, които осъждат по един безапелационен начин новия стил на външна политика на Франция, воден от президента Саркози, заяви Фийон, цитиран от АФП.

Искам да кажа на всички тези хора, че Франция ще остане докрай вярна на своите идеи и своите принципи, продължи френският министър-председател, който е на посещение в Аржентина.

Франция ще посрещне полковник Кадафи, защото полковник Кадафи освободи българските медицински сестри и защото той се ангажира с интегриране на Либия в международната общност, добави Фийон.

Ние имаме нужда Либия да се превърне в една страна, с която могат да се водят преговори и една страна, в която човешките права са зачитани, продължи френският премиер.

Посещението на Кадафи в Париж предизвика голяма вълна от критика, особено сред френската опозиция.

Държавният секретар по правата на човека на Франция Рама Яд заяви, че определено не е щастлива от факта, че Кадафи ще посети Париж, още повече че визитата му съвпада със Световния ден за правата на човека.

Полковник Кадафи трябва да разбере, че Франция не е една изтривалка, в която един ръководител, бил той терорист или не, може да дойде и да измие кървавите следи от сторените злодеяния, продължи Яд. Франция не трябва да получи тази смъртна целувка, каза още Яд.

Петдневната визита на либийския лидер във Франция започва днес.

Това е първото от 34 години насам посещение на Кадафи, по време на което са предвидени две срещи на либийския лидер с френския президент Саркози.

Очаква се двамата да подпишат редица икономически споразумения, за които съществуват договорки още от посещението на Сарзкози в Либия.