Белият дом защити стратегията си да използва бойни безпилотни самолети за удари срещу членове на „Ал-Кайда", заявявайки, че е легална, етична и мъдра, съобщава „Дейли Стар".

Те смятат, че стратегията не нарушава американските закони и Конституция, дори и да атакуват американци.

Белият дом защити правомощията на Обама да позволи използването на бойни безпилотни самолети в борбата срещу тероризма, след като американското Министерство на правосъдието предупреди, че американци, замесени с „Ал-Кайда", могат законно да бъдат убити, дори и ако разузнаването не успее да докаже, че подготвят атака.

В последно време американските безпилотни удари в Пакистан и Йемен са критикувани от активисти и се поставят под въпрос от групи за човешки права.

Провеждаме тези удари, защото те са необходими, за да намалим продължаващите реални заплахи, да спрем атентатите, да предотвратим бъдещи атаки и отново, да спасим американски живот", каза говорителят на Белия дом Джей Карней.

Тези удари са легални, те са етични и те са мъдри", добави той.

В американски меморандум, който е от 16 страници, ясно се дефинира необходимостта от самоотбрана и използване на такива действия срещу заплахи, засягащи интересите на САЩ, като не се изисква Вашингтон да има ясни доказателства преди да удари.

В него още се подчертава, че залавянето на терорист е неприложимо и може да се разглежда като риск за американските служители.