След скандалите с подслушването доверието в кабинета и ГЕРБ се запазва, сочи проучване на МБМД.

Последните политически скандали, свързани с подслушаните разговори на директора на Агенция "Митници", имат известен стабилизиращ ефект по отношение подкрепата за ГЕРБ и правителството.

Доверието към премиера Бойко Борисов се запазва в рамките на 43-44 процента, коментира директорът на МБМД Мирослава Радева при представянето на изследването.
Само 15 % от българите не са чули за последните скандали, а 47% от запитаните ги проследяват в детайли.

„На този етап е много трудно да се отсее истината от неистината", коментира Мира Радева.
44% от анкетираните смятат, че има корупция във висшите етажи на властта и депутати от ГЕРБ и лично премиерът са лобирали за фирми и политически назначения.
25% от анкетираните смятат, че някои от управляващите среди може да са лобирали, но не вярват, че премиерът го е направил.

Според 13 на сто всичко е манипулация и никой не е лобирал, 18 процента нямат информация по случая.
43 на сто от анкетираните са посочили, че и преди, и след скандала имат доверие на премиера, 15 на сто - че сега му нямат доверие, а преди са му имали, 3 на сто - сега му имат доверие, преди са нямали, а 26 на сто - и преди, и сега му нямат доверие.

На въпрос дали се е променило отношението към ГЕРБ след скандалите, 35 процента от участвалите в проучването са заявили, че и преди и сега имат доверие на ГЕРБ, 15 на сто - че сега нямат доверие, а преди са имали, 5 на сто - сега имат, преди са нямали. 32 на сто отговарят, че и преди, и сега нямат доверие на ГЕРБ.

„Ясно е, че последните скандали дават хляб за опозиционните партии и ги сплотяват", заяви Мира Радева, която не изключи възможността опозицията да обяви обединена кандидатура за президентските избори.