България и Румъния запазват всички шансове да влязат в Шенген през март догодина.

Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР, след среща с румънския си колега и с еврокомисаря по вътрешните работи.

През есента у нас предстоят последни проверки на подготовката за присъединяване към Шенген и вицепремиерът вярва, че до тогава ще сме изпълнили всички изисквания и догодина по това време вече ще сме част от безвизовото пространство.

"Ние се стремим към март месец 2011 година. Надявам се, че и това, което ще бъде дадено като оценка от ЕК и всичките експертни оценки, които са в България, действително да влезем 2011 година в Шенген. Към настоящия момент нямаме основания да се притесняваме за този срок," заяви Цветанов.

Пред журналисти той съобщи още, че след 10 дни у нас ще бъде представен проектът за създаване на специален съд за дела срещу организираната престъпност и корупцията.

"Вече имаме ясна визия за законодателните промени, които трябва да бъдат направени. На 3 май ще предстои представянето в българския парламент на мерките и стъпките в съдебната система. Но специално там ще бъде презентирано създаването на специализиран съд", допълни Цветанов.

Министърът подчерта, че създаването на тази нова съдебна инстанция има за цел да ускори правораздаването в отговор на настоятелните и постоянно повтаряни препоръки на ЕК.

Висока оценка за действията срещу престъпността и корупцията, както и за ускорената работа по покриване на шенгенските критерии е дала еврокомисар Сесилия Малстрьом, съобщи Цветан Цветанов.