Сърбия откри най-голямата си военна база, строена през последните десетилетия. Тя се намира в южната част на страната и е разположена на 90 км. от българската граница. Военната база е разположена върху 35 хка и в нея освен военни ще бъдат настанени и специалните антитерористични части на западната ни съседка. Появата на военната база е лоша новина за всички, които очакват нестабилност в тази част на Балканите, заяви при откриването на обекта президентът на Сърбия Борис Тадич.

На откриването и присъстваха освен сръбският военен министър, но и премиерът, както и президентът Борис Тадич, които каза, че военната база ще допринесе за борбата срещу организираната престъпност и трафика на наркотици от региона към Европа.

Базата "Цепотина", или "Юг" е разположена на 5 км. от град Буяновац, намираща се в непосредствена близост до Косово, както и до Македония на 30 км и на 90 км от България. Изграждането на базата започна през 2003 г., а работата продължи цели шест години заради недостига на средства.

Сред медиите в западната ни съседка новооткритата военна база е своеобразен отговор на намиращата се от другата страна на границата американска военна база Бондстийл в Източно Косово.

Не толкова оптимистични обаче бяха местните албанци от Южна Сърбия, в чийто район се откри военната база. Лидерите на албанските партии от Южна Сърбия определиха това събитие като "милитаризация" и "окупация" на този район, който бе обект вече на етническо напрежение през 2000-2001 година между властите в Белград и паравоенната албанска групировка "Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац".

Този район беше сцена на кървави сблъсъци по време на войната в Косово през 1998-99 година, когато след въздушни бомбардировки на НАТО Сърбия бе принудена да изтегли войските си от провинцията.

Миналата година Косово обяви независимост, която все още не е призната от Сърбия, както и от Русия и някои европейски държави.

Заради близостта си до границата с Косово и Коридор номер 10 базата ще има стратегическо значение за сигурността на всички граждани от тази част на Сърбия, отбелязва ТАНЮГ.

В бъдеще базата може да бъде разширена с още 65 хектара, за да стане и център за обучение на членове на мироопазващи операции.