Предоставяме ви последна актуална информация за обстановката в страната.

311 населени места в страната са без електричество. Заради тежките метеорологични условия към 17 часа близо 32 000 клиенти на Е.ОН са без ток. От 12 ч. до 17ч. екипите на дружеството са успели да възстановят електрозахранването на повече от 200 населени места.

Евакуират пътници, блокирани по гарите
Още...

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Габрово, Велико Търново и Търговище. В тези региони над 270 населени места продължават да са без електрозахранване.

Работата на екипите се затруднява заради непроходимите пътища, снегонавявания, паднали дървета и наводнени полета. Трудният терен и обилният сняг в планинските райони също затрудняват реакцията на екипите на компанията, допълват от Е.ОН.

От там изтъкват, че близо 900 служители са мобилизирани за възстановяване на щетите от природната стихия, като в най-засегнатите райони ще бъде пренасочен допълнителен ресурс. Екипите на компанията ще работят до пълното нормализиране на електроснабдяването, уверяват от дружеството.

Заради усложнената обстановка са въведени следните ограничения на пътя:

Затворени са проходите:

  • Златишки" - път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС
  • „Твърдишки" - път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС, поради лошо експлоатационно състояние. Обходен маршрут-проход „Вратник".
  • Дюлински" - път ІІІ-906 забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг или Ришки проход.
  • Айтоски" - път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере. Товарните автомобили да се движат с вериги.
  • „Шипка" - път І-5 /Е-85/ забранено е движението на МПС над 10 т.- срок до 31.03.2012 г.-затворен временно за почистване.
  • „Вратник" - път ІІ-53 Елена-Сливен-Ямбол забранено е движението на МПС над 10 т.-затворен за почистване
  • Котленски проход   - път  ІІ- 48 /Котел - Градец  /  от км 38+000 до км 52+000.
  • „Петрохан" - забранено е движението на товарни МПС над 10 т.; временно е забранено движението на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета
  • Троян-Кърнаре - затворен за  всички МПС
  • Проходът на републиката - затворен за почистване
  • Батак - Доспат всички МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.
  • Общо 1 123 са получените сигнали на тел. 112, както и в  МВР, АПИ и пътната полиция.

Всички пътища на територията на Областно пътно управление Варна са отворени за движение и проходими. 45 машини и автомобила на фирмата- изпълнител, ангажирана с поддържането на републиканските пътища във варненска област- ДЗЗД „Североизток груп" се включиха в овладяването на усложнената метеорологична обстановка във варненска област.

Проходът „Шипка" е отворен поетапно от 19:00 до 23:00 ч. тази вечер. Почистването ще продължи цяла нощ, а утре сутринта проходът ще бъде отворен отново поетапно.

В лугирането и почистването на пътищата от сняг и паднали, заради силния вятър дървета и клони, както и извеждането на автомобили, закъсали по- рано днес се включиха 11 Мерцедес с гребла, 12 комбинирани багера и багер - товарач, 5 Т150 за изтегляне, 4 фадроми и грейдери.

ОПУ-Варна напомня на всички водачи, да оборудват автомобилите си за движение при зимни условия, както и да шофират със скорост съобразена със конкретните условия на пътя.

Бедствено е положението на прохода Вратник, където от близо денонощие са заседнали осем души. Снежната покривка там е много голяма, като достъпът до тях е затруднен заради паднали дървета.

Именно падналите дървета и снегът върху тях са основната причина за настоящата критична обстановка, съобщи по-рано днес Лазар Лазаров шеф на управител съвет на Агенция" Пътна инфраструктура". Мобилизирана е цялата техника на фирмите, които отговарят за зимното почистване в съответните региони, 150 автомобила на пожарната и Гражданска защита както и техника на българската армия.

За разчистване на падналите дървета са мобилизирани и дървосекачи.

Допълнителна трудност създават и неспазването на въведените ограничения за движение през старопланинските проходи и други засегнати участъци от пътната инфраструктура, заяви Георги Златев - директор на дирекцията, отговаряща за зимното почистване.

По думите му глобите за неслагане на вериги, които в момента са от 20 до 50 лв., са изключително ниски и не могат да спрат водача на товарни автомобили от това да нарушава правилата.

От пътната агенция съобщиха още, че към 19 часа:

Проход Рожен - отпадат всички ограничения;
Път III-866 Девин - Михалково - отпадат всички ограничения;
Път І-9 Варна - Бургас (Проход Обзор - Слънчев бряг  - отворен за движение, но само за леки автомобили;
Път II-29 Добрич-Варна - отворен за движение;
Път III - 2702 Вълчи дол - Суворово - възстановено е движението;
Ришки проход - отворен за всички МПС;
Проходи Пампорово и Превала - отпадат всички ограничения;
Път III-552 Габрово-Трявна - отворен за движение на МПС.

Положението е абсолютно бедствено, обобщават ситуацията от Национална компания „Железопътна инфраструктура"
Всички блокирани 130 пътници в гара Радунци са извозени. Припомняме преспите сняг спряха влака им и те останаха цяла нощ на студено и тъмно на гара Радунци.
Благодарение на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението", от Радунци до спирка Яворовец пътниците са били закарани с техника на пожарната, а от там - с автобуси.
През това време НКЖИ им е осигурило топло помещение, в което са прекарали тези часове, а от спасителните екипи са получили храна и напитки.
Разчистен е участъкът между Дъбово и Радунци. Контактната мрежа е на габарит - ще трябва още ремонт по нея, за да може да бъде пуснато напрежението.
Още подробности...

От тази вечер започва затопляне.
През нощта ще преобладава ясно време, суринта ще е студено с минимални температури между минус 2° и 3°, в София минус 1°. На места в низините ще се образуват сутрешни мъгли. Ще има и слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от запад, северозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°, в София 15°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимални температури  ще 11° -13°,а  температура на морската вода 14°.