Набелязани са две групи проекти, създаващи условия за икономически ръст и заетост. Реализирането им гарантира високо ниво на компетентност на провежданите научни изследвания. Това става благодарение на одобрената актуализация на приетата през 2010 г. Национална пътна карта за научна инфраструктура, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Пътната карта отразява резултатите от направения преглед на научната инфраструктура към момента и определя приоритетните, които са в достатъчно напреднал етап, за да започнат да се изпълняват през 2015-2016 година. От „Дондуков" 1 подчертават, че навременно реализиране е особено важно за разширяване на границите на познанието в съответните области.

Пътната карта определя европейските и националните инфраструктури, които ще бъдат развивани с цел постигане на конкурентоспособна и иновативна икономика. Те гарантират отворен достъп до лабораториите и са насочени към решаване на проблеми и дейности за обществото и бизнеса.

В първата набелязана група са включени девет проекта, които са със стратегическо значение за България. За тяхното изграждане вече има готовност.

Това са Център за съвременна микроскопия за фундаментални и приложни изследвания в областта на биологията, медицината и биотехнологиите; Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, обвързана с участието на България в Европейската инфраструктура Euro-Argo; Научна инфраструктура „Съхранение на енергия и водородна енергетика";

Сред проектите е изграждане на Европейско социално изследване за България; Национален център за високопроиводителни и разпределени пресмятания; Национална интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ); Регионален астрономически център за изследвания и образование; Национален циклотронен център.

Във втората група са пет инфраструктурни комплекса, които имат потенциал за развитие по отношение готовност за изграждане до 2016 година. На тях ще бъде предоставена възможност за предпроектни проучвания. Това са: Разпределена инфраструктура от центрове за производство и изследване на нови материали и техните приложения за консервация, достъп и е-съхранение на артефакти (археологически, фолклорни); Изследване и иновации в земеделието и храните; Алианц за клетъчни технологии; Национален геоинформационен център; Еко и енергоспестяващи технологии.