Изпълнителният директор на News International Ребека Брукс подаде оставка, съобщи говорител на американската компания. News International е британският клон на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок News Corporation.

Мога да потвърдя, че тя подаде оставка, ще изпратим информацията на служителите на News International, заяви говорителят. На мястото на Брукс е назначен Том Мокридж, генерален директор на телевизия Sky Italia.

В свое изявление Брукс подчертава, че се чувства дълбоко отговорна пред засегнатите хора.

Считам за правилна и отговорна тази крачка, заявява тя и допълва: „Единственото, което ме притеснява е, че цялата дискусия е съсредоточена около мен и това отвлича вниманието от нашите искрени опити да решим проблема."

Нейната оставка идва след натиск от втория по големина акционер в News Corp., който заяви, че тя трябва да си върви. Дори министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви през последните дни, че той би приел оставката на Брукс.

Медийната компания на Мърдок, която Брукс ръководеше, се оказа в центъра на скандални подслушвания на известни личности и политици.

Припомняме, полицията задържа бившия главен редактор на News of the World Анди Коулсън, който доскоро отговаряше за връзките с обществеността на британския министър-председател. По-късно Коулсън беше освободен под гаранция. Арестуван беи бившият редактор, отговарящ за публикациите за кралското семейство, Клайв Гудман.

Часове след това Рупърт Мърдок изрази пълната си подкрепа за главния редактор на изданието Ребека Брукс.