Увеличение на цената на тока ще има от 1 октомври. Това категорично заяви новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова, която замени в началото на месеца Боян Боев.

На въпрос на Money.bg дали е възможно двуцифрено поскъпване на цената на тока, тя каза, че поскъпването няма да е в тези размери. Тодорова обаче даде да се разбере, че предстоящото от октомври увеличение няма да е последното и че е възможно скоро отново да има корекция на цената на тока. Това ще се случи „така че да не убиваме потребителите".

Припомняме, че преди няколко седмици, ЕВН поиска увеличение на цената на електроенергията с близо 18 %.

По мнението на Тодорова електроразпределителните предприятия до момента са били подложени на сериозен натиск от страна на енергийния регулатор, който е бил на ръба на закона. В тази връзка тя заяви, че тези компании имат основание да поискат увеличение, защото една част от разходите, които правят, неправилно не са били включвани в цената на тока.

Очаква се на 19 септември ДКЕВР да публикува доклад, в който да бъдат посочени новите цени на електроенергията. След тази публикация дружествата в сектора ще могат да предявят своите претенции по време на отрито заседание и в писмена форма.

По отношение на цената на газа и свързаната с нея стойност на топлинната енергия Светла Тодорова припомни, че от 1 октомври „Булгаргаз" е поискал увеличение на тарифите с 1.6% или около 10 лева. Това увеличение най-вероятно няма да бъде прието в този размер, като по този начин най-вероятно няма да има и скок на топлинната енергия, която вече беше повишена от 1 юли средно с около 5%.

Председателят на ДКЕВР също говори и по темата за дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от американските централи „AES Гълъбово Марица изток 1" и „КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3". Тя посочи, че договорите за съжаление са изпипани много добре от правна страна и е невъзможна тяхната промяна едностранно, без след това да има тежки последици за страната.

Тодорова разкри, че предишният състав на ДКЕВР е дал ултиматум на НЕК да предоговори 30% по-ниски цени на електроенергията, което е направило преговорите с двата ТЕЦ-а невъзможно. Сега, след среща с  AES Гълъбово, е било заявено, че страните в преговорите ще са равнопоставени. От тяхна страна са заявили готовност за продължаване на преговорите, като в близките дни ще има среща на председателя на ДКЕВР с регионалния мениджър на AES за Европа.

По отношение на фотоволтаиците, Тодорова заяви, че и там са необходими преговори, но без те да се водят от позицията на силата. В момента правният отдел на ДКЕВР е затрупан от жалби на ВЕИ производители и така той е блокиран и не може ефективно да изпълнява задълженията си. Само за тази година жалбите от ВЕИ производители са над 350, като общо те са над 1000, с които се атакуват едно или друго решение на регулатора пред Върховния административен съд, посочи още тя.

Тодорова отговори и на въпроса защо се е съгласила да седне на един от най-ветровитите постове в държавната администрация - този на председател на ДКЕВР. По думите й в момента са необходими спешни мерки и реанимиране на системата. Тя посочи, че едва ли ще остане на този пост повече от година.

Според Тодорова е много важно следващият състав на ДКЕВР да не се избира от премиера, а от Народното събрание. Шефът на енергийния регулатор посочи, че служебното правителство  работи  по промени в Закона за енергетиката, които да позволят това.

Тодорова намекна, че е възможно в ДКЕВР да има и представители на квотен принцип, избрани от президента. Това няма да е новост за регулаторните органи, тъй като в някои от тях, като БНБ, също има такава квота. Президентът също така избира и четирима от дванадесетте конституционни съдии.