Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че страната му няма да обсъжда условията  за изплащане на гръцкия външен дълг с тройката кредитори - от ЕС и МВФ, предадоха информационните агенции.

По  думите на Варуфакис, той смята да преговаря с лидерите на страните от еврозоната за опрощаване на по-голямата част от дълга на Гърция.

Изявлението беше направено след срещата на гръцкия финансов министър с Йерун Дайселблум, който оглавява еврогрупата. Припомняме, в нея влизат финансовите министри на 19-те страни от еврозоната.

Дайселблум настоя новият гръцки кабинет да изпълнява ангажиментите, които страната пое  в предходните години към европейските си партньори.

Срещата приключи в напрегната атмосфера.
След съвместното изявление на двамата  Варуфакис заяви, че Гърция няма да работи с „неясния тристранен комитет".

Телевизионният канал Mega съобщи, че след  това при изключени микрофони между  двамата е протекъл диалог, необичаен за тона на дипломатическите взаимоотношения.

„Току-що убихте тройката", е заявил Йерун Дайселблум.

Варуфакис е отговорил с кратко възклицание: „Уау!"

След това Дайселблум бързо е напуснал залата, без да изчака гръцкия финансов министър.

Поведението на министъра предизвика остра реакция от страна на гръцката опозиция.
„Изявленията на Варуфакис подкопават европейските перспективи на страната", написа в Twitter депутатът от „Нова демокрация"  Никос Дендиас, бивш министър на отбраната.